Tillbaka till ruta ett – en havererad utnämningspolitik

Under våren gjordes två experiment med regeringens utnämningspolitik. I linje med sitt vallöfte (och all heder åt det) annonserades två generaldirektörspositioner ut. Dels handlade det om ny universitetskansler, dels om ny konsumentombudsman. Ansökningsförfarandet skedde med en intakt offentlighetsprincip, vilket betydde att vem som helst kunde ta del av vilka sökande som fanns och vilka meriter de hade. Vilket exempelvis skedde på denna blogg.

Uppenbarligen skapade denna öppenhet ett problem för regeringen. Idag på DN-debatt demonstrerar de tämligen tydligt att de inte varit nöjda med de kandidater som kom fram genom detta öppna förfarande. Så här skriver de fyra partiledarna. Och låter därmed som en karbonkopia på den tidigare regeringens försvar för en sluten rekryteringsprocess.

Erfarenheterna från de försök vi gjort med offentlig annonsering talar samtidigt för att en reform av detta slag kräver en förändring av nuvarande sekretesslag. Detta för att undvika sekretessproblem som rör den enskildes personliga och ekonomiska intressen.

Med dagens lagstiftning betraktas alla ansökningshandlingar, skrivelser såväl som lämplighetstester, inför ett rekryterings- eller utnämningsbeslut som offentlig handling. Det innebär att alla som söker en tjänst riskerar att få sitt namn med tillhörande uppgifter offentliggjorda oavsett de är aktuella för tjänsten eller ej.

Mycket talar för att det leder till att många kvalificerade personer som kan vara aktuella för statliga tjänster drar sig för att ansöka. Det gäller troligtvis många som är öppna för att söka sig från privat till statlig tjänst. Inte minst skulle det påverka möjligheterna att bedriva ett aktivt rekryteringsarbete. Detta då chanserna att få en person att söka en tjänst med största sannolikhet minskar om hon eller han inte kan erbjudas en diskret rekryteringsprocess.

En ”diskret rekryteringsprocess” är just en sådan process som inte låter medborgarna få insyn i kandidaternas lämplighet. Alltså exakt det som de borgerliga partierna med buller och bång kritiserat och lovat att ändra på. Men ställda inför verkligheten ändrar de sig.

Nu anstänger sig emellertid partiledarna för att få detta att låta som en offensiv, när de i själva verket intar samma ståndpunkt som den tidigare socialdemokratiska regeringen. Men det som är riktigt oroväckande är att de nu är beredda att nagga offentlighetsprincipen i kanten ordentligt, vilket kommer att gå ut över möjligheten att granska alla statliga och offentliga anställningsförfaranden. Det är mycket mycket illavarslande.

Det är nämligen inte annonsering, eller kompetensprofiler, som är det avgörande – om resultatet av detta inte kan granskas av någon annan än regeringen.

Den borgerliga kritiken av utnämningsmakten har havererat. Med stora åthävor och fagra löften kom man inte längre än till ruta ett. Det är inte förvånande, men det är ett sorgligt svek mot de som trodde på att det skulle bli ändring.

[tags]politik, utnämningspolitik, regeringen[/tags]

Can you share one piece of advice for prospective https://www.writemypaper4me.org/ applicants

7 reaktion på “Tillbaka till ruta ett – en havererad utnämningspolitik

 1. Det är lustigt att se hur gräddfileriet flyter vidare. Om man själv varit med om anställningsintervjuer där personalchefen omedelbart ringt upp ens nuvarande chef för att kolla upp en – är en ”diskret rekryteringsprocess” ett slag i ansiktet. Högdjuren ska i tysthet och med bugningar slussas in till sina styrelserum utan att granskas.
  Fyra partiledare gömmer sig bakom en mycket tunn offentlighetsprincipsslöja – vilket skenheligt hyckleri.

 2. Det är inte för att det är öppet näringslivets folk inte söker – nu gör man samma felslut som när det gällde kvinnor och chefstjänster.

  Visst, de söker inte i ett öppet ansökningsförfarande. Av det drar man att om man för det slutet skulle de söka. Fel, fel, fel! Man söker överhuvudtaget inte tjänster. Själv sökte jag mitt första jobb efter examen sedan dess har jag bytt jobb flera gånger men aldrig sökt utan ”plockats”.

  Minns ni när man sa att anledningen till att de var så få kvinnor på chefsposter var att de inte sökte sådana jobb? Ett led var rätt – de sökte inte och vips hade man hittat ”felet”. Men sedan frågade ju Wahl män på chefstjänster och då visade det sig att ingen av de hade sökt sina tjänster!

  Så oavsett om förfarandet är öppet eller slutet så söker man inte jobb på dessa nivåer – man utses. Att man nu vill göra det slutet visar bara att man inte förstått vad det handlar om eller vill mörka utan att ange sina verkliga argument

 3. Den här regeringen kör tydligen med samma principer som den förra borgerliga regeringen, via Unckel till OECD, deklarerade som sin, som i sammandrag lät så här: ”Vi utreder inte, vi tänker inte, vi lagstiftar och ser hur det går, och blir det inte bra så får vi väl ändra lagstiftningen igen”.

  Problemet är att man inte kan styra ett land bara enligt trial-and error-principen. Sådan politik gynnar aldrig långsiktigt och seriöst satsande.

 4. Till StJust, Katinka och Kerstin!
  Så oerhört aktiva ni nu har plötsligt har blivit därför att några fd politruker fått fina jobb! Systemet med politrukernas mörkning vid tillsättning av högre statliga tjänster är grundmurat av SAP sedan decennier, ända sedan 1937. Varför blev ni så förb-de just nu? Har ni sovit i alla dessa decennier medan vi andra demokrater har varit ilskna över systemet?
  Om inte den nya regeringen ändrar på socialisternas utnämningspolitik (liknande den i Sovjet) så blir den inte gammal! Tro mig!
  Före nästa riksdagsval skall det fanimig bli ordning i ert socialistiska, korrupta utnämningsystem! Annars får ni gärna komma tillbaka och fortsätta er väl inarbetade korrumption.

 5. Tillbaks igen Rudström – som vanligt kverulerande över gamla (s)-oförätter. Aldrig en viskning av demokraten mot den till ynkedom frammumlande nya utnämningspolitik som Odell presenterat. Jag är för stenhårda utfrågningar av varje högdjur i det offentliga säväl som i det privata. Om det är politiker, dirrar eller höga tjänstemän är mig ointressant, samma regler! Om de representerar (s) eller m eller något annat parti är mig likgiltigt – kolla upp deras åsikter, medlemskap i eventuella obskyra tankesmedjor, undanstoppade förmögenhet, oaärliga deklarationer, svartanställningar, brottsregister – rubbet! Är Rudström med eller vill han att topparna inom det privata och det offentliga ska guidas i en särskild gräddfil via den “diskret rekryteringsprocess” som borgarna myntat?

 6. StJust: Jag är ”med”! Ansluter mig helt till dina krav. Odell går snart över tll SAP, han verkar passa där.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>