Vad gick fel i regeringskansliet?

Konstitutionsutskottet fick inte ta del av de e-postloggar som de begärde ut den 23 mars 2006. Varför då? Var det en mörkläggning som skedde eller finns det en annan förklaring?

Det mesta talar emot att regeringskansliet skulle ha medvetet mörklagt någon information. All den information som finns på de så kallade ”tsunamibanden” blev den första katastrofkommissionen erbjudna i början av sitt arbete. Och en stor del av informationen lämnades också över, annat tackade kommissionen nej till. Men varför fick då inte KU samma upplysningar ett drygt år senare?

För att få svaret på det får vi gå tillbaka till 2001. Då beslutade nämligen regeringskansliets arkivarie att säkerthetskopior med e-post skulle gallras efter 90 dagar. För att inte fylla upp varenda utrymme i regeringskansliet med sparad information så gallras mycket bort, sådan information som man bedömer att man inte behöver.

Men på våren 2005 beslutar sig dåvarande chefen för Regeringskansliets förvaltningsavdelning, Gunnar Holmgren, för att göra ett undantag. Katastrofkommissionen har tackat nej till att ta del av allt e-postmaterial, men Holmgren beslutar att det ska sparas ändå. Sedan slutar han som chef på RK och går vidare till positionen som generaldirektör på FMV. När jag frågar honom om detta så berättar han att han glömt att informera sin efterträdare Jan Landahl om att e-posten finns sparad.

När frågorna från KU kommer är man på regeringskansliet övertygad om att gallringsrutinerna följts. Det ska inte finnas några loggar kvar. Och denna övertygelse är säkert orsaken till att man inte letar. Mörkläggning? Nej knappast. Slarv. Ja, det får man nog säga. Men inte underligare än att det är förståeligt.

När jag talar med förvaltningsavdelningens chefjurist Bengt Nordqvist så är han mycket noga med att påpeka att han aldrig under hela denna hantering talat med någon i den politiska ledningen om detta. Han är till och med noggrann med att understryka att han aldrig diskuterat utlämnande av allmänna handlingar med någon politisk ledning under de sju år han har varit på jobbet.

Visst kan man kritisera slarvet vid chefsbytet på regeringskansliet, men när man kallar det mörkläggning så är det för att förmedla en bild av konspirationer och hemlighetsmakeri, något det aldrig har varit fråga om.

[tags]tsunamibanden, flodvågskatastrofen, regeringskansliet, katastrofkommissionen, granskning, mörkläggning, ku[/tags]

Aber niemand dieser computer- und bildungsexperten sieht sich genötigt ein solches konzept hausarbeit-agentur.com zu erstellen und dieses wissenschaftlich untersuchen zu lassen

3 reaktion på “Vad gick fel i regeringskansliet?

 1. Att Gunnar Holmgren ”glömde” tala om för Jan Landahl att e-posten fanns sparad håller inte. Han måste rimligtvis läsa tidningar, lyssna på radio och se på tv och reagera när det påstås att banden inte finns kvar. Var han rädd för att banden skulle förstöras om han talade om att de fanns? Varför kom uppgifterna om banden fram först efter regeringsskiftet?
  En hund är begraven någonstans, men det är som sagt svårt att säga var.

 2. Som sagt, den som vill se en konspiration kommer alltid att kunna göra det. Några tillrättalägganden bara. Det har inte stått så mycket (om någonting alls) i tidningarna om de ”försvunna” banden innan SvD begärde ut dessa. Och efter att den begäran kom in tog det 27 timmar tills Reinfeldt stod i talarstolen.

  Varför skulle Holmgren vara rädd för detta, materialet fanns ju i utskrift hos katastrofkommissionen sedan tidigare? Kan det vara så enkelt att uppgifterna inte kom fram förrän efter regeringsskiftet därför att det var då någon på regeringskansliet tipsade SvD om att de fanns kvar?

  Innan hunden begravdes måste det ju rimligen försvunnit en jycke. Vilken?

 3. Du är ju för rolig. Tänk att man kan vara så sossig att man till varje pris försöker försvara det oförsvarbara.

  Jag antar att du även kommer försöka bortförklara det faktum att Bengt Nordqvist skriver i ett mail till Per Arne Jönsson 3 jan 2006
  ”Se till att kunskapen om banden hålls inom en så snäv krets som möjligt,”

  Mörkläggning? Oooooneeeej inte då.

  Du är pinsam.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>