Var får en socialdemokrat jobba?

Guilt by association. En underbar debattmetod. Enkel. Hård. Pang på under bältet. Så här till exempel:

Sedan Bengt Silfverstrand lämnade riksdagen har han kvitterat ut drygt 800 000 kronor i inkomstgaranti från riksdagen. Detta under åren 2003 till 2006. Under dessa år hade han en taxerad inkomst på 1 961 600 kronor och en förmögenhet på drygt 2 000 000 kronor.

Det är klart att man med sådana inkomstnivåer lätt kan kritisera andra för sina yrkesval. Det är säkert trivsamt att sitta på höga hästar när man har sitt på det torra. Med garanterade inkomster är det lätt att driva gyckel med dem som måste söka jobb på den öppna arbetsmarknaden.

Bengt har drivit kampanj mot Jonas Morian som tagit ett jobb i ett privat vårdföretag. Och med stigande förvåning har jag tagit del av övertonerna i den debatten. Tydligen finns det en regelbok kring var socialdemokrater får jobba, en regelbok som jag aldrig fått ta del av. Kanske förvaras den i Viken hemma hos Bengt Silfverstrand.

Men det vore ju bra om vi som är yrkesverksamma samt därtill socialdemokrater och inte omfattas av inkomstgaranti kan få del av reglerna så att inga fler klavertramp sker.

Man undrar till exempel lite om förbudet att jobba på Attendo Care också omfattar undersköterskor med sympatier för socialdemokraterna? Verksamhetschefer?

Gäller förbudet alla privata vårdföretag? Får man jobba i vapenindustrin? Kan man jobba åt en arbetsgivarorganisation? Gäller yrkesförbudet oavsett vilken nivå man har i partiet? Är det samma regler för gräsroten Morian som för förre partiledaren Persson?

Om man delar Bengt Silfverstrands åsikter om behovet av en stark offentlig sektor, är man då mer eller mindre förbjuden att jobba i den privata sektorn? Om man inte delar dessa åsikter – var får man jobba då och ändå behålla sitt partimedlemskap?

Jag trodde regelboken var mycket enklare. Jag trodde nämligen att vi gladdes med våra kamrater när det går bra för dem. Oavsett om de lever på inkomstgaranti eller jobbar i privat sektor.

[tags]politik, socialdemokraterna, bengt silfverstrand, jonas morian[/tags]

Druckversion des artikels share Blog this on whatsapp 2016-11-25 admin teilen

19 reaktion på “Var får en socialdemokrat jobba?

 1. Tack för uppmärksamheten. Till inkomstuppgifterna kan fogas att jag av nämnda belopp betalat i genomsnitt ca. 55 procent i skatt. Och detta har jag gjort med största glädje. Jag tycker att vi i Sverige även framöver ska ha ett skatteuttag som gör att vi klarar en i huvudsak offentlig sjukvård även med en förändrad demografisk utveckling innebärande fler ”äldre-äldre-”

  Svaret på din fråga är också det rakt och enkelt. En socialdemokrat får givetvis jobba var som helst. Det vore mig fjärran att tycka något annat. Problemet i Morians fall är att han i sin anställning hos Attendo Care har som uppgift att vara informations- och därmed PR-man för bolaget. Bolaget har givetvis valt sin informations/PR-man med omsorg i ett läge där man är i ett skriande behov av att återupprätta ett synnerligen deformerat rykte. Ett problem som i sin tur har uppstått genom att avkastningskravet på företaget kommit i klar konflikt med vårdbehoven. Jag har illustrerat detta med flera exempel.

  Summa sumarum. Det går inte med bästa vilja i världen att skilja på sak och person i detta fall. Säg mig vem du umgås med, och jag ska säga dig vem du är…..

 2. Så en socialdemokrat får jobba var som helst? Bara inte Jonas Morian och bara inte hos Attendo Care. Nä, inget i det resonemanget håller hela vägen. Gör om, tänk rätt.

  Och medan du är igång med det får du gärna svara på frågorna ovan. För ditt svar gav knappast någon ledning alls.

  Ps. Att du betalar skatt är väl knappast någon sensation. Det är vi fler som gör utan att glunka. Men du trodde kanske att det bara var du?

 3. Pingback: Erik Laakso | På Uppstuds » Sossar bör leva på inkomstgarantier

 4. Nu utelämnar du massa saker i hopp om att göra din argumentation bättre, Magnus. Det är synd eftersom det ger intrycket att du egentligen inte vill ha en diskussion utan ta billiga poänger.

  Låt oss först börja med att konstatera två saker. Attendo Care är inte vilket företag som helst och rollen som informationschef är inte vilken roll som helst.

  Attendo Care är Sveriges mest lönsamma vårdföretag. Orsaken är att man satt i system att spara in på patienterna vilket lett till vanvård runt hela landet:

  Met lönsamma:
  http://www2.unt.se/article/1,,MC=1-AV_ID=773915,00.html?f=10

  Lund:
  http://sydsvenskan.se/lund/article369712/Ny-kritik-mot-Attendo-Care.html

  Malmö:
  http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20080813-4

  Lidingö:
  http://nyhetskanalen.se/1.497209/2008/06/11/fler_fall_hos_attendo_care

  Uppsala:
  http://www.sr.se/uppland/nyheter/artikel.asp?artikel=965345

  Stockholm:
  http://www.ka.se/index.cfm?n=1644&o=1591&c=83966

  Riskkapitalbolaget har fått 28 Lex Maria-anmälningar och är stationerat i skatteparadiset Jersey:
  http://www.tv4.se/1.394508/2008/04/27/billig_aldrevard_med_hjalp_fran_skatteparadis

  Att det är ett otäckt företag borde alltså alla socialdemokrater vara eniga om. Då kommer nästa punkt som är den som tycks vara kontroversiell.

  Är informationschef verkligen vilket jobb som helst? Jag tycker inte det. Det handlar om att vara språkrör för ett företag, att ta ställning för det i vått och torrt, att försvara allt det gör och försöka tona ned skandaler.

  Att vara informationschef för ett skandalföretag tycker jag inte är förenligt med att sitta på en politisk position för socialdemokraterna. Och för att besvara en annan av dina frågor, jag *önskar* att det inte vore acceptabelt att vara informationschef för ett vapenföretag heller. Tyvärr är nog socialdemokraterna ganska krigiska av sig, i alla fall när man ser till vapenexporten.

  Att vara ordförande för socialdemokratiska pressföreningen tycker jag är tillräckligt högt för att det ska vara olämpligt, även om jag kan förstå de som tycker anorlunda.

  Jag kan dock inte alls förstå dem som menar att det i grunden inte är något problem.

 5. Otäckt annars med de drev och härskarmetoder som används mot alla som faktiskt vågar stå emot partilojaliteten och kritisera sina partivänner när de gör moraliskt tveksamma saker. Det bådar inte gott för ett parti.

 6. Hampus;
  Tack för kommentaren. Du har sagt det jag velat.

  Först och främst måste det sägas att härskarteknik används av de som vill tysta kritiska röster när ageranden inträffar som kan undergräva vår trovärdighet. Vi såg ju Göran Perssons fall med pigavdraget.

  Att vara informationschef för ett skattesmitarföretag är att försvara det medialt på gott och torrt, alltså kan Jonas Morian som ordförande för socialdemokratiska pressföreningen försvara skattesmitningsföretag? Vad ger det för bild till väljarna? Jag som väljare skull inte tro på ett parti fullt med sådana antagonister.

  Att jämföra Jonas Morians nya anställning med vilket annat jobb som helst är bara dumt och kortsiktigt för det är inte det. Vårdbiträde är inte någon som har inflytande över verksamheten men Jonas Morian är företagets ansikte utåt och hans anställning där är mycket strategiskt vald av företagen som vill använda en socialdemokrat för att få bort sina fläckar.

  Jonas Morian kanske inte har så svårt själv då han beröms av Timbro för att vaar ”god sosse” med sina privatiseringstankar. Det brukar sägas att bakom varje framgångsrik man står en kvinna och det kanske gäller även Jonas Morian som är gift med Stina Morian, ledarskribent för Liberala tidningar AB(alla tidningar som kallar sig för liberaler, oberoende liberaler och konservativa ingår där).

  Den som anser detta som hetsjakt bör vara snäll och inte förenkla problemet så lätt. Det handlar om socialdemokratins trovärdighet.

 7. Hampus och Reza,
  Vi tar det här i lugn och ro. Ska vi börja med härskarteknikerna?

  En härskarteknik är påförande av skuld och skam. Ett exempel på det är när ni försöker koppla Jonas anställning till företeelser som han aldrig haft något ansvar för. Allt det onda ni ser hos Attendo Care överför ni personligen på en av deras anställda.

  En annan härskarteknik är dubbelbestraffning. Ett exempel på det är när Jonas straffas för att han har tagit en anställning hos ett företag ni inte gillar men ni samtidigt misstänkliggör honom så att han får svårt att söka jobb hos arbetsgivare ni gillar. Om Jonas hade börjat jobba på 68:an (Vilket rimligtvis måste anses som en ok arbetsplats, va?) så hade ni varit lika upprörda och talat om högervridning, eller hur? Vad är annars poängen med talet om timbrofavorit?

  Så man måste ändå erkänna att härskartekniker är något ni är duktiga på.

  Sen kanske vi ska ta det här med regelboken?
  Ni två verkar vara av uppfattningen att det finns en mängd jobb som är oförenliga med partimedlemskapet. Och då menar jag inte jobb för andra partier.

  Jag menar att det är en på mycket lösan grund byggd moralistisk uppfattning som aldrig kan leda till annat än godtycke och småsinthet. Men om man vill vidhålla en sådan uppfattning så är det klokt att slå fast spelregler. Gäller yrkesförbudet bara informationschefer? Gäller yrkesförbudet bara socialdemokrater vars uppfattningar i stort ni inte gillar?

  Nu kanske vi ska ta det här med informationschefer som djävulens hjälpreda också?
  Att vara informatör i ett företag är inget särskilt märkvärdigt yrke. Det handlar om att se till att företagsledningens information sprids i organisationen. Det handlar om att sprida kunskap om företagets mål och verksamhetsidé. Och ibland handlar det om att ge företagets bild av verkligheten till medierna. Men det handlar inte om att till själ och hjärta omfatta alla företagets värderingar. Det är ett jobb som man går hem ifrån på kvällarna.

  Jag har arbetat som informatör för partiet, facket och privata näringslivet i 15 år. Jag har gjort det utan att någonsin omfamna allt vad mina arbetsgivare tyckt eller gjort. Det är nämligen en ganska viktig egenskap om man ska jobba med information att man klarar av att behålla lite distans för att kunna se risker och göra vettiga omvärldsanalyser.

  Komsomolpropagandister blir inte långlivade som informatörer.

  Jonas Morian är, i mitt tycke, en mycket skicklig informatör. Jag är glad för att det finns en arbetsgivare som ser det och ger honom åtminstone bitar av den lön han förtjänar. Jag hade varit gladare om Jonas jobbat för det socialdemokratiska partiet eftersom han hade, återigen i mitt tycke, gjort betydligt större nytta där. Håller ni med?

 8. Magnus;
  Först vill jag säga att jag skulle uppskattat och gratulerat Jonas om han hade varit informatör för vårt parti:) Det skulle varit mycket bra.

  Men det är nu skillnad på vårt parti och Attendo Care som är känd för sina skandaler. Jag har svårt att se en informationschef försöka ge en positiv bild av ett företag samtidigt som han själv i synnerhet är emot företagets verksamheter eller likgiltigt till dem.

  Jag tycker att vi inte ska låsa oss fast vid bara Jonas Morian utan hans anställning var ett exempel vi tog så det var fel att kalla det för hetsjakt eftersom vem som än hade varit istället för honom hade fått samma kritik och vem som helst som ska ha en sådan strategisk position i ett företag vars verksamheter är direkt motsatsen till vad socialdemokrati står för förtjänar hård kritik. Det blir bara dubbelmoral att vara socialdemokrat och emot skattesmitning och sedan försöka förbättra bilden av skattesmitarna. Eller vad tycker du?

  Jag vill bara säga till de som uppfattat mina inlägg som hetsjakt mot Jonas att så inte är fallet utan hans anställning var olyckligt nog den som inträffade närmast och därmed blev föremål för kritik. Så det har inget med personen Jonas att göra, det handlar om socialdemokratins trovärdighet om vi använder oss av antagonistiska ageranden.

 9. Låt mig först av allt säga att det värmer i hjärtat att läsa blogginlägg och kommentarer som på olika sätt uttrycker stöd för mig. Att alla sedan inte sympatiserar med min arbetsplats är en annan sak. Och som jag skrivit ett flertal gånger så vill jag inte själv diskutera Attendo Care i bloggform – jag är nämligen angelägen att hålla isär min yrkesroll från mitt bloggande. Det är ingen ny policy, utan något jag tillämpat länge. Till skillnad från vad många tycks tro så är jag fullt förmögen att tänka två saker samtidigt och ha olika roller i olika situationer. Självklart backar jag inte från att ta diskussionen om min arbetsgivare och mitt yrkesval. Kontakta mig när ni vill på jonas.morian@attendo.se. Till sist något om min roll som ordförande för Socialdemokratiska pressföreningen; detta är en från partiet fristående förening som i dag organiserar socialdemokrater som jobbar eller har jobbat med journalistik och information. Jag har varit ordförande i föreningen sedan 2004, och meddelade redan i somras – innan jag fick mitt nuvarande jobb – valberedningen att jag inte ställer upp till omval.

 10. Magnus, jag har aldrig vid något tillfälle skrivit Timbro-favorit. Jag har hållt mig till det resonemang som du ser ovan. Det är inte en överföring av skuld och skam. Däremot är det ett konstaterande att Morians jobb kommer att vara att se till att företaget får så lite skuld och skam som möjligt, oavsett vad det är förtjänt av.

  Annars kan jag inte se att han skulle ha svårt att söka jobb på platser jag gillar? Jonas är både klipsk och kunnig så han borde ha mycket lätt att få arbete. Jag tror du använder dig av härskartekniken ”projicering”, att projicera egna tankar på andra för att kunna angripa dem trots att ingen tycker det du säger.

  Du använder dig också av härskartekniken ”förlöjligande” när du kräver exakta dokument som in i petimeterdetalj ska styra över var man får jobba. Också när du säger att vi skulle mena att informationschefer är djävulens hjälpredor. Vi vet att det inte handlar om att omfamna företaget med själ och hjärta. Men det handlar fortfarande om att försvara det inför medierna och ge dess bild.

  Försök att sansa dig. Vi är inte förtjusta i Attendo Care av som vi ser bra skäl. Vi tycker inte man ska göra sig till språkrör för företaget därför att vi ser det som ett direkt skadligt företag. Och vi tycker det är fel att kombinera det med en politisk plats för socialdemokraterna. Inte svårare än så. Det senare faller dock med Jonas senaste kommentar vilket gör att diskussionen är slut för mig.

  Nu när du gör allt du kan för att hålla debatten i gång så du försäkrar dig om att Jonas verkligen känner det gnuggat i ansiktet ett varv till kanske du skulle nöja dig med att säga: Jag förstår era positioner och även om jag inte delar dem kan jag respektera dem.

  Precis som jag förstår din position och respekterar den trots att jag inte delar den. Ska det vara så svårt?

  Och ja, naturligtvis hade det varit bättre om han varit en informatör för socialdemokraterna.

 11. Annars tycker jag det börjar likna en dålig pingismatch:

  1. Person A skriver ett blogginlägg där han högljutt tycker X!
  2. Person B, C och D kommenterar under blogginlägget.
  3. Person E flyger i taket över vad A och D skriver och skriver ett eget blogginlägg där han tycker Y.
  4. Person F, G och D kommenterar.
  5. Person A flyger i taket över vad E och G skrev och skriver ett eget blogginlägg där han tycker X.
  6. Gå till punkt 2.

  Upprepa sedan i all evighet och kasta in fler bokstäver efter behov. Jonas Morian har nu blivit en evighetsmaskin och kan själv drifta en mindre småstad med den energi som läggs på att diskutera honom.

  Jag tror jag slutar här själv.

 12. Skyll inte på mig. Det var du som blandade in inkomstgarantin som något suspekt i sammmanhanget även om den inte har ett dyft med den sakfråga angående tjänstgöring hos misskötsamma vårdföretag vi egentligen diskuterar.

  Jag har emellertid respekt för dem som är kritiska mot inkomstgarantin och hoppas nu bara att de är beredda att driva denna kritik till sin spets och lämpligen då föreslå någon riksdagsledamot att motionera om dess slopande.

 13. Jag har inte skyllt något på dig Bengt. Jag har bara konstaterat att du självklart har lätt att sitta på dina höga hästar eftersom du inte har något försörjningsproblem med dina garanterade inkomster. Uppenbarligen har det lett till vissa empatisvårigheter när det gäller att förstå kamrater som måste tjäna ihop till fläsket på bordet på den fria marknaden.

  Detta delar du förstås med fler, till exempel Ingvar Carlsson, Bengt Göransson och Göran Johansson. Därmed inte sagt att dessa skulle ha samma problem med empatin.

 14. Jag tjänar 20000 före skatt och jag har också kritiserat Joans Morian för hans val av arbetsköpare, för han HAR i alla fall ett val.

  Att ta jobb hos ett av världens mest utskämda vårdföretag som hög tjänsteman kan knappast gagna socialdemokratin och gör det i lika hög grad som när moderat-Göran gick till JKL.

 15. Som icke politiskt engagerad måste jag säga tt jag är full av beundran för de individer som gjort ett politiskt val och därefter beslutat sig för att hålla sig till sina ideal fullt ut! Min tolkning blir således at de individer som väljer socialdemokrati före borgare, aldrig bör finnas i vissa typer av företag eller på vissa organisatoriska positioner. I Thailand fick statsministern avgå för att han fick betalt för deltagande i ett matprogram. Kanske borde socialdemokrater införa denna typ av reglering så slipper man i efterhand ta denna moraliskt komplicerade fråga mellan sina likar.
  - VD post, direkt uteslutning och pengarna tillbaka- 30 år karantän
  - Privatägda bolag- inga politiska uppdrag på 5 år, men gärna medlem
  - Börsnoterat bolag- politiska uppdrag, men ej på riksdagsnivå
  - Arbetsledare för mer än 5 medarbeare i icke offentlig sektor, ej ministerkandidat

  Jag har full förståelse för att man kan moralisera över vissa företags verksamhet eller agerande i en marknad eller ett samhälle man vill ha, men då bör man ha tydliga fakta och god klarsynthet, innan man slänger fritt med åsikter och fördömmande. Här har Magnus en mycket viktig poäng. Att man dessutom har rent framför egen dörr gör att man skapar större tyngd för sitt argument.
  Jag håller med Magnus:
  - Avskaffa tyckare om arbete, som själva lever tryggt och bekvämt pga den politiska a-kassans orimlighet!
  - Låt en socialidemokrat ha vilket jobb som helst utan att fördömma hans val, hans värderingar är väl ändå det som ska styra den politiska gärningen, låt individen själv bråttas med en eventuell dubbelmoral i hans val! Detta förskönande av idealismens gärningar i kontrast till ett arbete, blir för de flesta av oss andra i behov av en inkomst bara ett löjens tecken.

  Vad gäller Attendo care o de skandaler man tar upp, så visst, kanske inte Guds bästa barn, men kom igen, offentligt drivna verksamheter vad är bättre med dem? Besök ett sjukhus, se de människor som sitter o väntar, betrakta anslagen, väggarna, personalens stress och uppgivenhet. Gå ut i verkligheten. Attendo är en liten del av den totala kakan, rikta kritiken dit den bör riktas och bli inte fartblind i all mysig retorik som stärker den egna kretsen. Kanske borde någon köpa JVs varumärke o tidning Vakna! och använda det till en egen intern tidning!
  Stå på dig kussen, saknar en tanke om Winbergs slutsatser om nästa partiledare, Nuder eller Lind enligt Persson! Insight tankar på den vore kul!

 16. Ja, vad skall man säga. Det oranga kuvertet säger 7.900 kronor och fö skojs skull så räknade jag ihop min samlade inkomst från det att jag börjada jobba i skogen 1962. Jag var dp 13 år och till dags dato så slutar det på knappt 4 miljoner. Totalt! Låt vara att kronan var lite mer värd då än nu. Eller tvärtom kronan är mindre värd nu än då. Och precis som Bengt så betalar jag skatt, jag tycker att det är riktigt, Och likafullt så säger det här ingenting! Pengar är pengar varken mer eller mindre.

  Men politik är politik och där är jag avgrundslångt borta från Bengt. Därför att jag inte tror att hans politik gynnar sådana som mig.

 17. Oj, oj, oj vad många som nyligen gått en kurs i härskarteknik. Vad har lön eller förmögenhet med åsikter att göra? Finns det en socialistisk adelskalender?

  Det är en skandal att arbeta som informatör åt Attendo Care och det är Tabu-nivå på att en sosse gör det.

  Varför?

  Attendo Care står för allt det ruttna med privatiseringsvågen. Girighet och människoförakt i en sjuk miljö.

  Det är en obehaglig ton i blogginlägget och i många av kommentarerna. Påminner mest om den samling som porträtteras i ett South Park-avsnitt. Folk som är så dryga och narcissistiska att de älskar lukten av sin egen avföring.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>